Ladang Diatas Bumbung Terbesar Di Asia Ini Menghasilkan 20 Tan Makanan Setahun

Pertanian bandar 1

Pertanian bandar yang organik, tenaga yang boleh diperbaharui dan landskap yang indah, 3 perkara ini adalah impian setiap manusia pada hari ini sama ada berkumpulan ataupun individu.

Di Thammasat University Rooftop Farm (TURF), semua itu sudah lengkap dengan adanya ladang bumbung organik terbesar di Asia yang seluas 236.806 kaki persegi.

Sebuah firma seni bina landskap dan reka bentuk bandar yang berpusat di Bangkok iaitu Landprocess merancang landskap produktif sebagai tindak balas terhadap pembandaran ibu kota Thailand yang semakin meluas dan masalah kekurangan makanan juga air di tengah-tengah krisis iklim.

Terletak di dalam daerah Bangkok, Bowon Niwet, reka bentuk teres zigzagging TURF yang menggabungkan kerja tanah sawah dengan teknologi atap hijau moden dengan mengambil inspirasi dari amalan pertanian tradisional yang terdapat di seluruh Asia Tenggara.

Teras lata tidak hanya membantu mengatur kawasan tanaman yang berbeza tetapi juga dirancang untuk menyerap, menyaring dan melambatkan pengaliran air hujan 20 kali lebih berkesan daripada atap konkrit konvensional. Limpahan air akan terkumpul di empat kolam takungan yang mampu menampung lebih dari 3 juta gelen jumlah air.

Dilengkapi dengan panel suria yang menghasilkan hingga 500,000 watt per jam dan sistem penuaian air hujan untuk pengairan, TURF telah menanam lebih dari 40 spesies tanaman yang boleh dimakan, termasuk padi, sayur-sayuran, pokok buah-buahan dan herba.

Hasil daripada itu, TURF dapat menyediakan sehingga 20 tan makanan organik setiap tahun untuk 40,000 penduduk kampus. Kantin kampus mengumpulkan sisa makanan dan menggunakannya untuk dijadikan baja kompos di ladang bandar.

TURF juga berfungsi sebagai sumber pendidikan untuk universiti dan menjadi tuan rumah bengkel sepanjang tahun mengenai pertanian lestari untuk pelajar dan masyarakat sekitar.

Ruang sosial juga dibina dikawasan sekitar landskap, dari kawasan tempat duduk yang tenang hingga amfiteater bertingkat dengan akses luaran universal ke auditorium di tingkat dua.

Banyak yang boleh kita pelajari dari apa yang Thammasat University Rooftop Farm ni dah buat, sambil belajar, boleh beraktiviti dengan berkebun, hasil kebun boleh dimakan, sisa makanan dijadikan baja untuk tanaman. Sepertinya tiada apa yang sia sia.

Baca Juga: Mengenali Konsep Hab Makanan Tempatan

 

Sumber: landprocess.co.th

 

Sharing Is Caring:
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram

Subscribe Channel Telegram Kami Untuk Mendapatkan Artikel Terkini

© 2020 All rights Reserved. Design by Team Mampan Kini

Tentang Kami​ | Terma | Penafian | Hubungi Kami