Zero Emission: Bandar Ini Sedang Ke Arah Itu, Yang Pertama Di Dunia

zero emissions

Kota Gothenburg di Sweden dalam fasa untuk mengembangkan zon bandar pelepasan sifar (Zero Emission) berskala besar pertama di dunia. Untuk ke arah itu bandar ini telah bekerjasama dengan syarikat Volvo Cars.

Apa itu ‘zero emission’? Zero Emission atau pelepasan sifar merujuk pada mesin, motor, proses, atau sumber tenaga yang tidak mengeluarkan produk buangan yang mencemarkan alam sekitar atau mengganggu iklim.

Gothenburg, bandar kedua terbesar di Sweden, menempatkan penduduk sekitar 570,000 orang. Bandar ini adalah destinasi pelancongan yang popular dan telah menjadi pemimpin dalam penyelidikan dan teknologi kelestarian yang berusaha untuk memerangi perubahan iklim.

Pembangun inisiatif ini menjangkakan peningkatan aktiviti pelancongan di bandar ini menjelang 2030 dan mempunyai rancangan untuk mengembangkan infrastruktur pengangkutan yang akan memenuhi keperluan penduduk tanpa mencemarkan alam sekitar.

zero emissions

Green City Zone di Gothenburg akan terbuka untuk kegiatan ekonomi, ini bermakna sesiapa sahaja boleh menyertainya dalam bentuk perniagaan sambil menyokong persekitaran yang mampan.

Pemaju berharap dapat menjadikan bandar ini sebagai salah satu tempat ujian berskala terbesar di dunia untuk teknologi pelepasan sifar. Sekiranya inisiatif ini berjalan seperti yang diusulkan, Gothenburg Green City Zone akan menerapkan mod pengangkutan 100% bebas pelepasan pada tahun 2030.

“Di Gothenburg Green City Zone, bandar, komuniti perniagaan dan penyelidikan akan bekerjasama untuk menjadikan sistem pengangkutan bebas pelepasan dalam waktu yang sangat singkat. Melalui kolaborasi ini, kami akan memimpin isu-isu kelestarian di Eropah dan juga menunjukkan bahawa kami serius dengan kontrak iklim bandar (Climate City Contract) dengan EU serta mengenai matlamat kelestarian yang bercita-cita tinggi menjelang tahun 2030″, kata Axel Josefson, ketua Lembaga Eksekutif Bandar Gothenburg.

“Kemampuan menguji idea baru akan menjadi penentu untuk mengurangi pelepasan iklim pada tingkat yang diperlukan. Zon pelepasan sifar adalah contoh cemerlang bagaimana kita dapat mengurangkan impak pelepasan kepada iklim dan pada masa yang sama mendorong membangunkan perniagaan yang mampan, ”kata Emmyly Bönfors, ketua Jawatankuasa Alam Sekitar dan Iklim Kota Gothenburg.

zero emissions

Sesuatu yang menarik untuk kita amati dengan kesungguhan bandar dari negara Sweden ini. Di Malaysia juga sudah lama kedengaran tentang zero emission ini, nampak ada kesungguhan pihak-pihak terbabit untuk melaksanakan perkara ini.

Jika kita bermula sedikit demi sedikit pun sudah baik sebab banyak perkara yang perlu diambil kira. Antaranya kesan ekonomi terhadap industri bahan bakar yang ada, kesediaan infastruktur untuk menampung teknologi baru dan sebagainya.

Baca Juga:  Sweden Dan Austria Menutup Loji Arang Batu Terakhir Mereka

 

Sumber: https://news.cision.com/

Sharing Is Caring:
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram

Subscribe Channel Telegram Kami Untuk Mendapatkan Artikel Terkini

© 2024 All rights Reserved. Design by Team Mampan Kini

Tentang Kami​ | Terma | Penafian | Hubungi Kami