Sweden Dan Austria Menutup Loji Arang Batu Terakhir Mereka

loji arang batu

Selepas Belgium, Sweden dan Austria menjadi negara kedua dan ketiga di Eropah yang bebas arang batu. Kedua dua negara tersebut telah menutup loji pembakaran arang batu terakhir mereka pada akhir Aprilakan menyokong sumber tenaga yang boleh diperbaharui.

“Dengan latar belakang cabaran kesihatan yang serius yang kita hadapi saat ini, meninggalkan arang batu dan dan digantikan dengan tenaga boleh diperbaharui adalah keputusan yang tepat dan akan membayar kita kembali dengan peningkatan kesihatan, perlindungan iklim dan ekonomi yang lebih baik.” kata Kathrin Gutmann, pengarah kempen Europe Beyond Coal, kepada Majalah PV

Pada mulanya, Sweden merancang untuk bebas daripada arang batu pada tahun 2022, tetapi ia berjaya mencapai tujuan ini dua tahun lebih awal.

Sebagai tambahan kepada kesedaran alam sekitar yang menurunkan populariti arang batu, tekanan pasaran telah mendorong kenaikan kos operasi. Statistik dari badan pemikir berasaskan karbon Carbon Tracker menunjukkan bahawa 40% loji arang batu EU mengalami kerugian pada tahun 2017.

loji arang batu

Pada tahun 2019, hampir 100% kos digunakan untuk menjalankan loji arang batu daripada bergantung pada pilihan yang boleh diperbaharui.

Terkini, lebih banyak negara Eropah merancang untuk bersama sama untuk masa depan tanpa arang batu, contohnya Perancis berhasrat untuk bebas arang batu pada tahun 2022, Slovakia dan Portugal menjelang 2023, UK pada tahun 2024, dan Ireland dan Itali menjelang 2025.

Ketua Pegawai Eksekutif Stockholm Exergi Anders Egelrud memberitahu PV Magazine dia berharap utiliti itu akhirnya akan menjadi negatif karbon.

“Hari ini kita tahu bahawa kita mesti berhenti menggunakan semua bahan bakar fosil, oleh itu arang batu harus dihapus dan kami melakukannya beberapa tahun sebelum rancangan asal,” kata Egelrud, menurut TheMayor.eu.

“Sejak Stockholm hampir sepenuhnya bergantung pada fosil 30-40 tahun yang lalu, kami telah membuat perubahan besar dan sekarang kami mengambil langkah dari bergantiung kepada karbon menuju ke sistem tenaga yang dapat diperbaharui dan dikitar semula.”

Baca Juga: Hospital ‘Unik’ Ini Dikuasakan Oleh Tenaga Solar

 

Sharing Is Caring:
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram

Subscribe Channel Telegram Kami Untuk Mendapatkan Artikel Terkini

© 2024 All rights Reserved. Design by Team Mampan Kini

Tentang Kami​ | Terma | Penafian | Hubungi Kami