Pulau Ini Mempelopori Model Baru Pelancongan Lestari

Palau

Palau adalah negara republik di Kepulauan Pasifik yang terkenal di dunia kerana keindahan alam semula jadi dan dianggap sebagai antara destinasi pelancongan laut terunggul di dunia.

Biro Pelancongan Palau dengan kerjasama Sustainable Travel International dan Slow Food  telah melancarkan sebuah projek yang bertujuan untuk mengurangkan jejak karbon pelancongan di pulau tersebut.

Matlamat jangka panjang projek ini adalah untuk menjadikan negara pulau itu sebagai destinasi pelancongan rasmi tanpa karbon pertama di dunia.

Pendekatan khusus untuk pelancongan lestari, seperti mempromosikan pengeluaran makanan tempatan dan mengembangkan rancangan pengurusan karbon yang telus, projek ini pasti berfungsi dengan baik dan boleh menjadi inspirasi kepada kepada negara lain.

Pada tahun 2019, pulau ini telah menerima lebih dari 89,000 pelancong antarabangsa. Jumlah yang cukup besar, memandangkan negara ini hanya memiliki jumlah penduduk di bawah 22 000 orang.

Dengan jumlah pengunjung yang banyak berbanding dengan penduduk tetap, industri pelancongan adalah sumber utama pendapatan ekonomi dan pekerjaan di pulau-pulau sejauh ini.

Palau

Kalau kira kira dibuat secara bersahaja, 89 000 pelancong ini, seorang membelanjakan USD200(RM840) bersamaan USD17.8 juta (RM74.76 juta). Jumlah ini pula dibahagikan kepada jumlah penduduk, bersamaan USD809 (RM3398) perkapita. **kiraan USD1 = rm4.20**

Sumber laut yang sangat berharga di Palau, saiz yang kecil dan kebergantungan kepada pelancongan menjadikannya sangat terbuka terhadap kesan perubahan iklim. Kenaikan suhu laut boleh mengancam ekosistem laut negara, masyarakat pesisir dan industri pelancongan.

Pada masa lalu negara pulau yang terpencil ini banyak bergantung kepada makanan yang diimport dari luar negara serta perjalanan dan aktiviti penerbangan berat karbon , hal seperti ini yang ingin ditangani oleh projek ini. Palau sejak itu telah mengambil langkah-langkah yang luas untuk melindungi persekitarannya dan mempromosikan pelancongan yang lebih bertanggungjawab.

Langkah tersebut dianggap “Ikrar Palau,” menjadi ikrar janji yang wajib kepada pelawat, ini yang pertama seumpamanya di dunia. Setelah masuk ke pulau ini, semua pelancong diminta untuk menandatangani janji yang berjanji untuk bertindak secara sedar dan berkelanjutan secara keseluruhan semasa perjalanan mereka untuk melindungi pulau-pulau untuk generasi akan datang.

Pelancong berisiko untuk didenda jika didapati terlibat dalam aktiviti seperti mengumpulkan cenderamata hidupan laut, memberi makan ikan atau hiu, menyentuh atau menginjak karang, membuang sampah dan tidak menghormati budaya tempatan.

Program ini juga melarang pengusaha pelancongan menggunakan plastik sekali pakai dan menerapkan piawaian pelindung matahari terumbu karang nasional yang paling ketat di dunia.

Inisiatif meningkatkan sumber makanan tempatan boleh mengurangkan jejak karbon negara dan boleh membantu kejayaan keselamatan makanan sekiranya berlaku bencana alam atau ekonomi.

Bahagian projek ini sangat penting untuk mengekalkan masakan warisan pulau-pulau dan membangun peluang pendapatan kepada warga tempatan yang rata ratanya nelayan dan petani. Lebih baik lagi, program ini akan memberi penekanan khusus pada produk pertanian lestari dan perniagaan milik untuk kaum wanita.

Palau

“Pertumbuhan pesat industri pelancongan yang tidak berkelanjutan berdasarkan sistem makanan yang rosak telah menjadi pemacu utama krisis iklim dan kemusnahan ekosistem,” kata Paolo di Croce, setiausaha umum Slow Food International. “Projek ini mewakili antitesis, solusi yang berusaha untuk memperkuat dan mengembalikan nilai sistem makanan tempatan, mengurangi kerosakan budaya dan alam sekitar yang disebabkan oleh import makanan, dan meningkatkan kehidupan pengeluar makanan di Palau dan di luarnya.”

Kesedaran tentang karbon tidak akan dapat mengurangkan pelepasan karbon, industri pelancongan seperti sedia ada akan selalu mempunyai pelepasan karbon yang tidak dapat dielakkan, seperti pengangkutan dan aktiviti luar. Sebagai ganti rugi, Palau telah melaksanakan karbon dalam talian kepada pelawat.

Program ini akan membolehkan pelancong mengira jejak karbon peribadi yang berkaitan dengan perjalanan mereka dan memberikan peluang mengimbangi yang sesuai dengan tujuan pemuliharaan laut dan pemulihan alam sekitar negara ini. Sustainable Travel International menganggarkan bahawa platform tersebut berpotensi mengumpulkan lebih dari $ 1 juta setahun untuk inisiatif pengurangan karbon.

“Projek ini berpotensi besar untuk mengubah model pelancongan tradisional dan merupakan langkah penting untuk mengurangkan impak iklim industri,” kata Paloma Zapata, CEO Sustainable Travel International. “Destinasi di seluruh dunia menghadapi cabaran yang sama seperti mengimbangi pertumbuhan pelancongan dengan perlindungan alam sekitar.

Baca Juga: Saintis Mencipta Enzim Super Untuk Mengurai Plastik 6 Kali Lebih Cepat

 

Sumber: https://sustainabletravel.org/

 

Sharing Is Caring:
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram

Subscribe Channel Telegram Kami Untuk Mendapatkan Artikel Terkini

© 2024 All rights Reserved. Design by Team Mampan Kini

Tentang Kami​ | Terma | Penafian | Hubungi Kami