Pemanasan Global Boleh Melepasi Had 1.5 ° C Sebelum 2030 – Laporan PBB

mampankini

Menurut Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB), dunia berpotensi mengalami peningkatan suhu sekitar 25%  setahun yang cukup panas untuk mendorong suhu global melepasi had 1.5 ° C dalam lima tahun ke depan.

Laporan itu yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Meteorologi Dunia PBB, mengingatkan kita akan kepentingan Perjanjian Paris. Pada tahun 2015, pemimpin dunia menetapkan dua had pemanasan, dengan suhu 1.5 ° C yang paling ketat. Had ditetapkan untuk menandakan perubahan suhu di mana kelangsungan hidup manusia akan menjadi lebih sukar.

Ketika laporan itu dikeluarkan, di A.S. mengalami kemusnahan menyebabkan beberapa kebakaran di California dan membakar sejumlah besar tanah di seluruh negeri. Death Valley juga mencecah 130 ° F , menandakan suhu tertinggi yang pernah dicatatkan di Bumi. Kebakaran juga menyala di Amazon dan Kutub Utara.mampankini

“Rekod panas, kehilangan ais, kebakaran hutan, banjir, dan kekeringan terus memburuk, yang mempengaruhi masyarakat, negara, dan ekonomi di seluruh dunia,” tulis Setiausaha Jeneral PBB António Guterres dalam tulisannya.

Guterres berkata, “Penyelesaian untuk memperlambatkan kenaikan suhu global dan mempertahankannya di bawah 1.5 ° C adalah agar negara dapat mengurangi pelepasan secara dramatis, dengan tujuan untuk mencapai netralitas karbon pada tahun 2050.”

Laporan United in Science menyoroti lebih banyak gangguan yang mungkin berlaku pada tahun-tahun mendatang sebagai akibat pembakaran bahan bakar fosil. Dunia semestinya mengharapkan peningkatan pencairan ais kutub dan kenaikan permukaan laut. Satu-satunya harapan adalah agar negara dapat mengurangkan penggunaan bahan bakar fosil secara drastik.

Bagaimana dengan negara kita? dan bagaimana dengan diri kita? adakah kita berperanan sebagai penyumbang kepada kenaikan suhu atau penyumbang kepada penurunan suhu?

mampankini

Masyarakat Malaysia rata ratanya telah sedar akan keadaan ini, dah banyak program program untuk menimbulkan kesedaran akan suhu global ini telah dijalan oleh pihak kerajaan dan swasta, namun belum cukup hanya menimbulkan kesedaran tapi belum lagi bertindak untuk bersama sama menurunkan suhu.

Tapi penulis yakin, usaha yang berterusan dari pihak berwajib dan penguatkuasaan yang tegas mampu membantu dunia untuk membendung fenomena global ini. Usaha keras sangat diperlukan dalam 10 tahun kehadapan supaya masa depan yang kita pinjam dari anak anak kita dapat di pulangkan kepada mereka dengan keadaan yang baik.

Baca Juga: Sweden Dan Austria Menutup Loji Arang Batu Terakhir Mereka

 

Sumber Rujukan: www.huffpost.com

 

Sharing Is Caring:
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram

Subscribe Channel Telegram Kami Untuk Mendapatkan Artikel Terkini

© 2020 All rights Reserved. Design by Team Mampan Kini

Tentang Kami​ | Terma | Penafian | Hubungi Kami