Hospital ‘Unik’ Ini Dikuasakan Oleh Tenaga Solar

Hospital Nepal 5

Hospital yang baru dibina ini, terletak di satu wilayah terpencil iaitu Accham, di Nepal. Hospital Bayalpata  ini adalah model Kelestarian Kesihatan Desa melalui kerjasama antara kerajaan Nepal dan NGO Possible Health.

Sharon Davis Design yang berpangkalan di New York telah mereka hospital ini yang seluas 7.5 ekar, yang dimana bahan binaannya terdiri daripada bahan yang bersumberkan dari bahan tempatan dan dikuasakan oleh panel solar .

Dikelilingi oleh lereng-lereng Lembah Sungai Seti, hospital yang baru diharapkan dapat memberikan kemudahan rawatan berkualiti dan murah kepada lebih dari 100,000 pesakit setahun dari Accham dan enam daerah sekitarnya.

Hospital Nepal

Hospital ini terdiri daripada lima bangunan, iaitu bangunan perubatan dengan pesakit luar, pesakit dalam, pembedahan, antenatal dan kemudahan kecemasan untuk 70 katil serta fungsi klinikal seperti farmasi, radiologi dan ruang makmal.

Kawasan hospital ini juga merangkumi blok pentadbiran pejabat, kafetaria 60 tempat duduk dan 10 rumah keluarga tunggal serta asrama lapan bilik untuk menempatkan kakitangan hospital dan keluarga mereka.

Hospital Nepal

Memandangkan terletak di lokasi yang terpencil dan bergunung, rumah sakit ini dibina dengan kaedah pembinaan berteknologi rendah dan tenaga kerja tempatan.

Tanah dari tapak dicampurkan dengan kandungan simen 6% untuk penstabilan dan tahan gempa. Campuran ini kemudian dibentuk menjadi blok-blok dengan formwork plastik yang dapat digunakan kembali dan didirikan di atas asas yang dibangun dari batu lokal, yang juga digunakan untuk jalur dan dinding penahan.

Hospital Nepal

Kayu Sal tempatan digunakan untuk dibuat perabot, pintu luar dan kusyen. Sebagai tambahan kepada jisim termal dinding bumi yang penuh sesak, strategi reka bentuk pemanasan dan penyejukan pasif digunakan untuk menjadikan hospital selesa sepanjang tahun.

Kampus ini juga merangkumi bekalan air dan penyimpanan baru, kemudahan rawatan air sisa dan kumbahan. Bumbung hospital menghadap ke selatan dilengkapi dengan rangkaian fotovoltaik 100 kW yang disambungkan ke grid yang cukup untuk menjana keperluan elektrik.

“Kami melihat projek ini sebagai model bagaimana bumi yang penuh dengan bahan vernakular dapat digunakan untuk membuat seni bina moden,” kata Sharon Davis, pengetua Sharon Davis Design.

“Tanpa bahan tempatan, projek ini mungkin tidak dapat dilaksanakan kerana lokasinya yang sangat terpencil – 10 jam perjalanan dari lapangan terbang wilayah terdekat dan tiga hari perjalanan di jalan sempit, pergunungan dari pusat pembuatan terdekat di sekitar Kathmandu.”

Baca Juga: 11 Negara Yang Mendahului Carta Penggunaan Sumber Tenaga Yang Boleh Diperbaharui

 

Sumber: https://sharondavisdesign.com/

Sharing Is Caring:
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram

Subscribe Channel Telegram Kami Untuk Mendapatkan Artikel Terkini

© 2024 All rights Reserved. Design by Team Mampan Kini

Tentang Kami​ | Terma | Penafian | Hubungi Kami