COVID-19 : Cabaran, Kawalan dan Pembendungannya

covid-19

Pengakhiran tahun 2019, dunia telah di kejutkan dengan penyebaran Wabak Coronavirus. Kes yang pertama di laporkan di Wuhan, China pada 31 Disember 2019.

Wabak coronavirus yang baru ini kemudiannya di beri nama sebagai Coronavirus disease (COVID-19). Setakat 7 March 2020, WHO telah melaporkan bilangan kes global yang di sahkan telah melepasi 100,000 kes.

Coronavirus adalah keluarga besar virus yang boleh menyebabkan penyakit pada haiwan atau manusia. Pada manusia, beberapa coronavirus diketahui menyebabkan jangkitan pernafasan dari selesema biasa dan penyakit yang lebih teruk seperti Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS) dan Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS).

covid-19

Coronavirus yang paling baru dijumpai menyebabkan penyakit coronavirus COVID-19. Menurut WHO sumber haiwan yang mungkin COVID-19 belum disahkan.

Penyebaran wabak COVID-19 telah menguji negara-negara dalam keupayaan mereka memberi amaran awal, pengurangan risiko dan pengurusan risiko kesihatan di peringkat nasional.

Malaysia juga baru-baru in telah dilanda dengan gelombang kedua wabak ini setelah 22 kes positif awal telah pulih. Mengikut statistik terkini bilangan kes di Malaysia 117 kes, 0 kematian.

Selain cabaran pengurusan kesihatan nasional, cabaran lain COVID-19 ialah Ekonomi. Malaysia telah menyemak semula pertumbuhan Gross Domestic Product (GDP) berada dalam lingkungan 3.2% hingga 4.2% untuk 2020, kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Pakej rangsangan Ekonomi bernilai RM20bil untuk membantu mengurangkan kesan jangkitan Covid-19 juga telah dilancarkan. Selain itu, sektor perlancongan turut merasai impaknya.

Wabak Covid-19 boleh memakan kos ekonomi negara RM5.9 bilion pada tahun ini dan angka itu akan meningkat lagi sekiranya pihak berkuasa di seluruh dunia gagal membendung penyebaran virus ini.

Antara Langkah-langkah yang telah diambil oleh Malaysia:

1. Kerajaan Malaysia memindahkan 107 rakyat Malaysia termasuk ahli keluarga mereka dari Wuhan, China, pada 04 Februari 2020 dan mengasingkan mereka.

2. Kementerian Kesihatan telah memudahkan pemeriksaan coronavirus di 48 hospital dan mengumumkan 26 hospital rujukan untuk merawat coronavirus yang disyaki dan positif.

3. Sabah dan Sarawak kedua-duanya mengumumkan sekatan perjalanan sementara. Walaupun Sabah mengehadkan pelawat yang memegang pasport China memasuki negeri itu, Sarawak menyekat semua warganegara China serta orang asing dengan sejarah perjalanan ke China dalam tempoh 14 hari terakhir daripada memasuki negeri ini.

4. Rakyat Malaysia telah pun dinasihatkan untuk mengelakkan perjalanan ke kawasan-kawasan yang terjejas di Jepun, Itali dan Iran, import dari mana telah tinggi ke negara-negara lain di seluruh dunia.

5. Malaysia membatalkan kemudahan imigresen termasuk visa untuk orang Cina dari Wuhan dan bandar-bandar lain berhampiran wilayah Hubei dari 27 Januari, untuk mengelakkan kes import masuk coronavirus.

 

6. Beberapa penerbangan telah dibatalkan oleh Malaysian Airlines dan AirAsia ke bandar-bandar China termasuk Shanghai dan Beijing, serta Hong Kong dan Macau.

Syarikat penerbangan sekarang membenarkan pembatalan tiket yang ditempah sehingga akhir bulan Mac dan menawarkan sama ada bayaran balik penuh atau akaun kredit.

covid 19

7. Berikutan pengesahan kes positif coronavirus MS Westerdam, Malaysia mula menolak kemasukan kapal pelayaran yang melalui China dan mereka yang transit di China..

8. Biro Epidemiologi Malaysia mengesan mereka yang bersentuhan dengan orang yang diuji positif coronavirus. Mereka yang disyaki perlu dikuarantinkan sementara mereka yang mempunyai gejala diakui sebagai PUI (Person Under Investigation) untuk pemerhatian dan pengujian.

9. Malaysia dan Singapura telah membentuk kumpulan kerja bersama (JWG) untuk mencegah penyebaran virus itu. Diketuai oleh kementerian kesihatan timbalan kedua-dua negara, JWG akan memberi tumpuan kepada perkongsian maklumat mengenai pelbagai aspek termasuk pengurusan klinikal pesakit.

JWG akan membolehkan kedua-dua negara menggunakan prosedur pemeriksaan sempadan yang sama dan mengembangkan kerjasama sempadan. Ia juga akan memudahkan pertukaran maklumat mengenai data pengawasan dan penasihat awam.

10. Malaysia juga telah meletakkan sekatan perjalanan ke tujuh bandar baru iaitu Lombardy, Veneto dan Emilia-Romagna di Itali, Hokkaido di Jepun serta di Tehran, Qom dan Gilan di Iran.

Kerajaan juga menyekat semua pelawat yang telah ke bandar atau wilayah ini dalam tempoh 14 hari dari ketibaan mereka daripada memasuki negara, tanpa mengira kewarganegaraan.

covid-19

Mutakhir, KKM telah berkolaborasi dengan pihak swasta bagi perkhidmatan pengambilan sampel COVID-19 di rumah. Dengan kolaborasi ini, orang awam yang tidak mempunyai gejala boleh menjalani ujian COVID-19 di rumah tanpa perlu hadir ke fasiliti kesihatan. Buat masa ini, perkhidmatan ini disediakan oleh pihak swasta seperti dibawah:

 • Bookdoc
 • Pantai Premier Pathology Sdn Bhd
 • Lablink (M) sdn Bhd (KPJ)
 • Qualitas Medical Group Sdn Bhd
 • Gleneagles Kuala Lumpur
 • Pantai Hospital Kuala Lumpur
 • Pantai Hospital Cheras
 • Pantai Hospital Klang
 • Pantai Hospital Ayer Keroh, Melaka
 • Twin Tower Medical Cenre, KLCC
 • DoctorOnCall

 

Secara am-nya, rakyat Malaysia dinasihatkan mengikuti langkah-langkah pencegahan awal seperti Infographic yang telah di terbitkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia seperti di bawah:

covid-19

 

covid-19

 

covid-19

 

Sumber:

 1. https://www.thestar.com.my/news/nation/2020/02/27/malaysia-revises-gdp-growth-due-to-covid-19-outbreak
 2. https://www.theedgemarkets.com/article/help-us-tackle-challenges-caused-covid19-urges-matta
 3. https://themalaysianreserve.com/2020/02/24/covid-19-could-cost-malaysias-economy-rm5-9b-this-year/
 4. https://www.pharmaceutical-technology.com/features/coronavirus-affected-countries-malaysia-covid-19-outbreak-measures-tourism-economy-impact/
 5. http://www.astroawani.com/berita-malaysia/covid-19-malaysia-sekat-kemasukan-pelawat-dari-itali-jepun-dan-iran-232676
 6. https://kpkesihatan.com/2020/03/09/kenyataan-akhbar-kpk-9-mac-2020-situasi-semasa-jangkitan-penyakit-coronavirus-2019-covid-19-di-malaysia/
 7. Kementerian Kesihatan Malaysia https://www.facebook.com/kementeriankesihatanmalaysia/?tn-str=k*F
 8. WHO https://www.who.int/health-topics/coronavirus

 

 

Sharing Is Caring:
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Telegram

Subscribe Channel Telegram Kami Untuk Mendapatkan Artikel Terkini

© 2020 All rights Reserved. Design by Team Mampan Kini

Tentang Kami​ | Terma | Penafian | Hubungi Kami